Στις αρχές του 20ου αιώνα οι γυρολόγοι μάζευαν ήδη συστηματικά τα χρησιμοποιημένα χαρτιά για ανακύκλωση στην τότε χαρτοβιομηχανία. Η κατανάλωση χαρτιού ήταν όμως πολύ μικρή, μερικές χιλιάδες τόνοι το χρόνο.
Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα το 2019 έχει ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους το χρόνο, όταν το 1976 δεν ξεπερνούσε τους 400.000 τόνους. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς ανακύκλωση 350.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού (250.000 τόνοι από μεγάλους παραγωγούς, όπως σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, τυπογραφεία, βιβλιοδετεία, επιστροφές εφημερίδων και περιοδικών και άλλοι 100.000 τόνοι από σπίτια, γραφεία, κλπ).

Η Ιστορία του Συμβόλου της Ανακύκλωσης
Όλα ξεκίνησαν από ένα διαγωνισμό που διεξήγαγε η εταιρία Container Corporation of America (CCA) ως ξεχωριστό γεγονός για την πρώτη Ημέρα του Περιβάλλοντος το 1970.
Η CCA ήταν τότε η μεγαλύτερη βιομηχανία ανακύκλωσης χαρτιού. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτητές και σπουδαστές τμημάτων καλών τεχνών και είχε ως θέμα ένα σχέδιο – σήμα που θα συμβόλιζε τη διαδικασία της ανακύκλωσης και θα εμφανιζόταν στα ανακυκλωμένα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας.
Υποβλήθηκαν πάνω από 500 σχέδια και το βραβείο πήρε ο Gary Anderson, τότε φοιτητής του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Το σχέδιο του τρία τόξα σε κυκλική πορεία, βασίστηκε στην ανακάλυψη του August Ferdinand Mobius, μαθηματικού του 19ου αι., μια λωρίδα χαρτιού διπλωμένη μια φορά και ενωμένη στις άκρες της σχηματίζει μια συνεχόμενη μονογωνική, μονόπλευρη επιφάνεια.
Γι’ αυτό το σύμβολο της ανακύκλωσης αναφέρεται ως «κύκλος του Mobius». Ο ίδιος ο Gary Anderson είπε σε μια συνέντευξή του το Μάιο του 1999 στο εμπορικό περιοδικό Resource Recycling:
“Το σύμβολο σχεδιάστηκε ως μια ταινία του Mobius, για να συμβολίσει τη συνέχεια μέσα σε μια πεπερασμένη οντότητα. Χρησιμοποίησα τα βέλη για να δώσω κατεύθυνση στο σύμβολο. Το οραματίστηκα με την άκρη του τριγώνου στο κάτω μέρος. Ήθελα να συνδυάζει τη δυναμικότητα (τα πράγματα αλλάζουν) αλλά και τη στατικότητα (είναι μια στατική ισορροπία, κάτι το μόνιμο). Τα βέλη, όσο ανοιχτά κι αν είναι, επανέρχονται πίσω στη στατική πλευρά”.

Οφέλη της Aνακύκλωσης
Τα περιβαλλοντολογικά οφέλη από την ανακύκλωση χαρτιού σε σχέση με τη παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παρθένες πρώτες ύλες (χαρτοπολτός). Η παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό, χρησιμοποιημένο χαρτί:
- εξοικονομεί 17 δέντρα
- το μισό (50%) της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού
- έχεις ως αποτέλεσμα 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση του αέρα
- μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές
- δημιουργεί 5-πλάσιες θέσεις εργασίας
Η ΑΒΕΧΑΡΤ Aνακυκλώνει:
Έχοντας ως γνώμονα τη περιβαλλοντολογική κρίση που περνάει ο πλανήτης μας, προσπαθούμε με αυξάνοντα ρυθμό να είμαστε συμμέτοχοι στη βελτίωση αυτού. Ανακυκλώνοντας 45 τόνους χαρτί το χρόνο συμβάλουμε στη θεμελίωση του όρου sustainability στην Ελλάδα.